loading spinner
Duračka.sk - Predaj ovocných stromov
  • Vypredané
#0144 karesova
  • #0144 karesova

Čerešňa Karešova (Poodpník: Mahalebka)

Podpník: Mahalebka-Stredne silno rastúci podpník

9,90 €
S DPH
1309

Čerešňa Karešova je tradičná staršia odroda čerešní, pôvodom z Českej republiky. Je známa svojimi veľkými, chutnými plodmi a spoľahlivým výnosom. Je to populárna odroda najmä v strednej Európe a často sa pestuje v záhradkách a sadoch.


1. Charakteristika plodov

    Plody: Stredne veľké až veľké, srdcovitého tvaru, s lesklou tmavočervenou šupkou. Plody majú hladký povrch a sú atraktívne na pohľad.
    Chuť: Sladká, s jemnou kyslosťou, šťavnatá a aromatická. Má veľmi príjemnú a vyváženú chuť, vhodnú na priamu konzumáciu.
    Dužina: Červená až tmavočervená, pevná, mäsitá a šťavnatá, s dobrou konzistenciou a chuťou.

2. Zber a dozrievanie

    Doba dozrievania: Karešova čerešňa dozrieva pomerne skoro, zvyčajne v prvej polovici júna, čo z nej robí výbornú skorú odrodu.
    Výnos: Vysoký a pravidelný, s výbornou úrodnosťou za správnych pestovateľských podmienok. Má dobrú plodnosť a poskytuje bohaté úrody.

3. Pestovateľské vlastnosti

    Rast: Stromy rastú stredne silno, s kompaktnou korunou, ktorá nie je príliš hustá. Táto odroda je vhodná aj pre menšie záhrady.
    Kvety: Karešova čerešňa kvitne skoro na jar, a preto je mierne citlivá na jarné mrazy. Na dosiahnutie dobrej úrody je potrebné zabezpečiť vhodného opeľovača, pretože nie je samoopelivá.
    Pôda a zavlažovanie: Najlepšie sa jej darí v hlinitých a priepustných pôdach s dostatočným množstvom živín. Vyžaduje pravidelné zavlažovanie, najmä počas suchých období, aby si zachovala dobrú úrodnosť.

4. Odolnosť voči chorobám

    Odolnosť: Čerešňa Karešova má dobrú odolnosť voči bežným chorobám čerešní, ako sú monilióza a škvrnitosť listov. Napriek tomu sa odporúča preventívne ošetrenie, najmä v oblastiach s vyššou vlhkosťou, kde sa môžu častejšie vyskytovať plesne a iné choroby.

5. Využitie

    Kuchyňa: Vďaka svojej sladkej chuti je vhodná na priamu konzumáciu. Plody sú však vhodné aj na spracovanie do džemov, kompótov, koláčov a na výrobu štiav. Môžu sa tiež mraziť alebo sušiť.
    Skladovanie: Plody majú dobrú skladovateľnosť a prepravu, no odporúča sa ich konzumovať čerstvé, aby si zachovali plnú chuť a šťavnatosť.

6. Výhody a nevýhody

    Výhody:
        Skoré dozrievanie, čo umožňuje užívať si čerešne v prvej polovici leta.
        Sladké a chutné plody s pevnou dužinou.
        Vysoká a pravidelná úroda.
        Dobrý vzhľad plodov, vhodné na trh aj na priamu spotrebu.
    Nevýhody:
        Citlivosť na jarné mrazy kvôli skorému kvitnutiu.
        Vyžaduje opeľovača na zabezpečenie dobrej úrody.

Čerešňa Karešova je vhodná pre záhradkárov, ktorí hľadajú skorú odrodu čerešní s chutnými plodmi. S dobrou starostlivosťou a vhodnými pestovateľskými podmienkami môže poskytovať vysokú úrodu kvalitných čerešní vhodných na priamu konzumáciu aj spracovanie.

Špecifické referencie

Vyhľadávanie