Slivka Špendlík žltý Moravský (Podpník: Mirobalan 29C)
Podpník: Myrobalan 29C stredne rastúci podpník
Špendlík žltý Moravský je tradičná odroda špendlíka, ktorá je obľúbená v strednej Európe, najmä v Českej republike a na Morave. Je známa svojimi kvalitnými plodmi a dobrými pestovateľskými vlastnosťami.
1. Charakteristika plodov
    Plody: Špendlíky žlté Moravské sú stredne veľké až veľké, oválne až guľaté, so žltou až svetložltou šupkou. Plody majú jemný voskový povlak.
    Chuť: Plody sú sladké, s jemnou kyslosťou a bohatou chuťou. Sú obľúbené pre svoju vyváženú sladkosť a šťavnatosť.
    Dužina: Dužina je svetložltá, veľmi šťavnatá a dobre sa oddeluje od kôstky. Má jemnú textúru a vynikajúcu chuť.
2. Zber a dozrievanie
    Doba dozrievania: Špendlíky žlté Moravské dozrievajú od konca júna do začiatku júla. Je to skorá až stredne skorá odroda.
    Výnos: Odroda je známa stabilným a vysokým výnosom. Plody sú hojné a kvalitné.
3. Pestovateľské vlastnosti
    Rast: Stromy špendlíka žltého Moravského rastú stredne silno a vytvárajú kompaktnú a rozvetvenú korunu. Pravidelný rez je potrebný na udržanie zdravého rastu a optimálneho tvaru stromu.
    Kvety: Odroda je samoplodná, čo znamená, že plody sa môžu tvoriť aj bez prítomnosti ďalších opeľovačov. Avšak, prítomnosť iných opeľovačov môže zvýšiť výnos.
    Pôda a zavlažovanie: Preferuje hlinité, dobre priepustné pôdy s dostatočnou výživou. Pravidelná závlaha je dôležitá, najmä počas suchých období.
4. Odolnosť voči chorobám
Odolnosť: Špendlík žltý Moravský má dobrú odolnosť voči bežným chorobám a škodcom, ale môže byť náchylný na niektoré choroby, ako sú hniloba a plesne, ak sú podmienky nevhodné.
5. Využitie
    Kuchyňa: Plody sú vynikajúce na priamu konzumáciu, ale sú tiež vhodné na spracovanie do džemov, kompótov, koláčov a iných dezertov. Ich sladká a šťavnatá dužina je veľmi univerzálna.
    Skladovanie: Plody sa dobre skladujú a prepravujú, ale je najlepšie ich konzumovať alebo spracovať čerstvé, keď sú na vrchole zrelosti.
6. Výhody a nevýhody
    Výhody:
        Veľké, sladké a šťavnaté plody.
        Dobrá odolnosť voči bežným chorobám.
        Samoplodná odroda s pravidelným a stabilným výnosom.
    Nevýhody:
        Môže vyžadovať pravidelný rez na udržanie zdravia a tvaru stromu.
        Citlivosť na neskoré jarné mrazy môže ovplyvniť kvety a plody.
Špendlík žltý Moravský je vynikajúca voľba pre záhradkárov a pestovateľov, ktorí hľadajú odrodu špendlíka s kvalitnými plodmi a stabilným výnosom. Je vhodný na priamu konzumáciu aj rôzne spracovanie.
Špecifické referencie
Zákazníci, ktorí kúpili tento produkt, kúpili tiež:
Althanova ringlota (myrobalan)
MYROBALAN - Silno rastúci podpník (max výška stromu 4-5,5m).
- Vypredané
Slivka Top Taste (Myrobalan)
MYROBALAN - Silno rastúci podpník (max výška stromu 4-5,5m).
- Výpredaj!
Produkty v rovnakej kategórii: 9
- Výpredaj!
Slivka Čačanská Lepotica (29CMyrobalan)
29C (MYROBALAN) - Stredne rastúci podpník (max.výška stromu 4m).
- Výpredaj!
Slivka Top Taste (Myrobalan)
MYROBALAN - Silno rastúci podpník (max výška stromu 4-5,5m).
- Výpredaj!
Slivka Durandzia (29CMyrobalan)
29C (MYROBALAN) - Stredne rastúci podpník (max.výška stromu 4m).
Slivka Bystrická (29C Myrobalan)
29C (MYROBALAN) - Stredne rastúci podpník (max.výška stromu 4m).
Slivka Herman (29CMyrobalan)
29C (MYROBALAN) - Stredne rastúci podpník (max.výška stromu 4m).
Slivka Čačanská ranná (Podpník: Myrobalán)
Podpník: Myrobalán / silno rastúci podpník
- Skorá odroda , dozrieva koncom júla.
- Dobre odlúčitelná od kôstky
- Má všestranné využitie.
Slivka Čačanská Najbolja (29C Myrobalan)
29C (MYROBALAN) - Stredne rastúci podpník (max.výška stromu 4m).
- Vypredané
 
           
        
  
  
  
  
  
  
      
    
    
    
    
    
    
                 
                     
           
       
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                