
Slivka Gabrovská Výška 80-120cm(29CMyrobalan)
Výška pri dodní 80-120cm.
Gábrovská je odroda sliviek známa svojimi robustnými vlastnosťami a kvalitnými plodmi.
1. Charakteristika plodov
Plody: Slivky Gábrovská sú stredne veľké až veľké, guľaté až oválne plody s tmavo modro-fialovou šupkou. Šupka je tenká a hladká.
Chuť: Plody sú veľmi sladké, s jemnou kyslosťou, čo im dodáva príjemnú a vyváženú chuť. Táto odroda je obľúbená pre svoju vynikajúcu sladkosť.
Dužina: Dužina je žltá až žltosivá, veľmi šťavnatá a dobre sa oddeluje od kôstky. Má vysokú kvalitu a je ideálna na rôzne kulinárske využitie.
2. Zber a dozrievanie
Doba dozrievania: Slivky Gábrovská dozrievajú koncom augusta až začiatkom septembra. Je to stredne neskorá odroda.
Výnos: Odroda je známa veľmi dobrým výnosom. Plody sú hojné a kvalitné.
3. Pestovateľské vlastnosti
Rast: Stromy Gábrovská rastú stredne silno a vytvárajú kompaktnú, rozvetvenú korunu. Je dôležité pravidelne vykonávať rez a tvarovanie stromu na udržanie jeho zdravia a optimálneho tvaru.
Kvety: Odroda je samoplodná, čo znamená, že plody sa môžu tvoriť aj bez prítomnosti ďalších opeľovačov. Avšak prítomnosť iných opeľovačov môže zvýšiť výnos.
Pôda a zavlažovanie: Preferuje hlinité, dobre priepustné pôdy s dostatočnou výživou. Pravidelná závlaha je dôležitá, najmä počas suchých období.
4. Odolnosť voči chorobám
Odolnosť: Slivka Gábrovská má dobrú odolnosť voči bežným chorobám sliviek, ako sú moníliová hniloba a kôrová hniloba. Plody sú tiež odolné voči praskaniu, čo je výhodné pre komerčné pestovanie.
5. Využitie
Kuchyňa: Plody sú vynikajúce na priamu konzumáciu, ale sú tiež vhodné na spracovanie do džemov, kompótov, koláčov a iných dezertov. Ich sladká a šťavnatá dužina je veľmi univerzálna.
Skladovanie: Plody sa dobre skladujú a prepravujú, ale je najlepšie ich konzumovať alebo spracovať čerstvé, keď sú na vrchole zrelosti.
6. Výhody a nevýhody
Výhody:
Veľké, sladké a šťavnaté plody.
Dobrá odolnosť voči bežným chorobám.
Samoplodná odroda s pravidelným a dobrým výnosom.
Nevýhody:
Môže vyžadovať pravidelný rez na udržanie zdravia a optimálneho tvaru stromu.
Citlivosť na neskoré jarné mrazy môže ovplyvniť kvety a plody.
Gábrovská je vynikajúca voľba pre záhradkárov, ktorí hľadajú odrodu sliviek s vysokou kvalitou plodov a dobrým výnosom. Je vhodná na priamu konzumáciu aj rôzne spracovanie.